[...] pobudza regenerację i hipertrofię (rozrost) tkanki mięśniowej. Tlenek azotu powstaje lokalnie w naczyniach krwionośnych z rozpadu argininy a wspierają ten proces m.in.: kwas foliowy - uczestniczy w syntezie, kwas aksorbinowy - zwiększa biodostępność poprzez antyutleniające działanie i naturalne roślinne składniki należące do grupy [...]
[...] cukru, ile potrzebuje, a nadmiar ci zaszkodzi. DROGA NA MANOWCE Bywa ona długa i kręta... PRZYJEMNOŚĆ Zjedzenie czegoś słodkiego podnosi poziom tryptofanu we krwi, a aminokwas ten przenika do mózgu i pobudza wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. To dlatego po zjedzeniu czegoś słodkiego poprawia ci się humor. POŚPIECH [...]
[...] sprawność intelektualną. Z najnowszych badań wynika, że ekstrakt z korzenia żeń-szenia ułatwia zużycie tlenu w komórkach organizmu, zmniejszając jednocześnie we krwi poziom kwasu mlekowego. Kwas mlekowy pojawia się we krwi podczas intensywnego wysiłku, kiedy to dostępna ilość tlenu jest za mała do potrzeb i odpowiada za pojawienie się bólów [...]
[...] fermentacji mlekowej - Lactococci, Leuconostoc oraz drożdży - Candida, Saccharomyces. Grzybki kefirowe powodują fermentację alkoholową i mlekową w wyniku której powstaje kwas mlekowy L+, alkohol etylowy, dwutlenek węgla i inne substancje nadające kefirowi charakterystyczny smak i zapach. Obecnie coraz częściej, zamiast grzybków, używa się do [...]
[...] glukozy i jej polimerów. Źródło wysokiej jakości białka -VITARADE fueled by Vitargo Endurance Bar to także źródło bardzo wysokiej jakości białka, które uzupełnia straty aminokwasów występujące podczas wykonywania wysiłku fizycznego oraz przyspiesza powysiłkową regenerację tkanki mięśniowej. Zawarte w VITARADE fueled by Vitargo Endurance Bar [...]
[...] podwyższa współczynnik oddechowy, czyli stosunek spalanych węglowodanów do tłuszczów. Ale na tym się nie kończy. Wwyniku beztlenowego rozkładu węglowodanów powstaje kwas mlekowy, który m.in. Utrudnia przenikanie kwasów tłuszczowych do wnętrz mitochondriów (miejsc całkowitego spalania tłuszczów), i jednocześnie uniemożliwia dalszy [...]
[...] podlegającym ciągłej regeneracji. Czym jest ATP ? Jest to związek który składa się z trzech zasadniczych części: adeniny - zasady azotowej (obecnej także w kwasach nukleinowych RNA i DNA), rybozy - pięciowęglowego cukru oraz trzech grup fosforanowych. ADENINA RYBOZA P1 P2 P3 [...]
[...] podwyższa współczynnik oddechowy, czyli stosunek spalanych węglowodanów do tłuszczów. Ale na tym się nie kończy. Wwyniku beztlenowego rozkładu węglowodanów powstaje kwas mlekowy, który m.in. Utrudnia przenikanie kwasów tłuszczowych do wnętrz mitochondriów (miejsc całkowitego spalania tłuszczów), i jednocześnie uniemożliwia dalszy [...]
[...] wytwarzania produktów fermentowanych przenoszono z pokolenia na pokolenie. Mimo, że znajomość produkcji mlecznych napojów fermentowanych polegającej przede wszystkich na ukwaszeniu mleka była znana od tysiącleci, to wiedza z zakresu mikrobiologicznych i biochemicznych przemian zachodzących podczas fermentacji powstała w ostatnich [...]
[...] podwyższa współczynnik oddechowy, czyli stosunek spalanych węglowodanów do tłuszczów. Ale na tym się nie kończy. Wwyniku beztlenowego rozkładu węglowodanów powstaje kwas mlekowy, który m.in. Utrudnia przenikanie kwasów tłuszczowych do wnętrz mitochondriów (miejsc całkowitego spalania tłuszczów), i jednocześnie uniemożliwia dalszy [...]
[...] (DHEA), słaby androgen, który przekształca się w inne hormony, u mężczyzn także w testosteron. Glutamina To suplement głównie dla tych, którzy ćwiczą. Glutamina jest aminokwasem potrzebnym do wzrostu i regeneracji mięśni. Organizm produkuje tę substancję sam, ale konkurują o nią bardzo ważne organy. Przede wszystkim mózg oraz układ [...]
Podczas treningu włókna mięśniowe zużywają energię szybciej, niż organizm może ją wytworzyć. W tracie pracy wytwarzany jest w nich kwas mlekowy, który odpowiada za pojawiające się uczucie palenia. Gdy w mięśniach zabraknie już substancji energetycznych i tlenu, należy pozwolić im na regenerację. Kiedy wiadomo, że seria została wykonana? Czy wtedy, [...]
[...] groszek Plusy: To dobre źródło białka i węglowodanów niezbędnych do pracy mięśni. Groszek powinny więc jeść osoby aktywne. Minusy: Zawiera sporo puryn, z których powstaje kwas moczowy. To zaś sprzyja atakom dny moczanowej. Pomidory Plusy: Dostarczają sporo potasu, który reguluje ilość wody w organizmie i obniża ciśnienie krwi. Po pomidory [...]
Podczas treningu włókna mięśniowe zużywają energię szybciej, niż organizm może ją wytworzyć. W tracie pracy wytwarzany jest w nich kwas mlekowy, który odpowiada za pojawiające się uczucie palenia. Gdy w mięśniach zabraknie już substancji energetycznych i tlenu, należy pozwolić im na regenerację. Kiedy wiadomo, że seria została wykonana? Czy wtedy, [...]
[...] pracy, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka kontuzji, szybszej regeneracji i lepszych efektów (większego spalania tłuszczu). W badaniach naukowych stwierdzono, że kwas mlekowy (i inne produkty przemiany materii) są znacznie szybciej usuwane z mięśni, jeśli prowadzimy trening o małym natężeniu zaraz po sesji siłowej czy interwałowej. [...]
[...] krwinki są odpowiedzialne za transport tlenu, co znaczy że większa ilość tlenu będzie transportowana co pozwoli na polepszenie wytrzymałości w czasie, zanim powstanie kwas mlekowy, co spowodowało by bóle i obniżenie aktywności. Po krótce zwiększa on twoją wydolność. Dla kulturystów może być to użyteczne w okresie rzeźby. W tym przypadku [...]
[...] tlenku azotu to kolejny sekret tego preparatu. Co to są endotoksyny? Endotoksyny są to trujące substancje wytwarzane podczas intensywnego wysiłku fizycznego takie jak kwas mlekowy czy amoniak, które zatruwają organizm i blokują produkcję tlenku azotu. Pamiętaj! Jeśli nie usuniemy z organizmu endotoksyn produkcja tlenku azotu zostanie [...]
[...] na silowni: zwiazane z ruchem, przewazaja w nich wlukna biale- szybkokurczliwe i szybko meczace sie. Przewazaja w nich procesy beztlenowe, w wyniku ktorych powstaje kwas mlekowy. Zaliczamy do nich miesnie: rownolegloboczne, czworoboczny czesc srodkowa i dolna, prostownik grzbietu czesc piersiowa, polkorcowy i wielodzielny. aby mogl byc [...]
Zakwasy w medycynie sportowej to nazwa uszkodzeń tkanki mięśniowej wynikających z nadmiernego obciążenia. Przez wiele lat bóle mięśni pojawiające się zwykle następnego dnia po intensywnym wysiłku wiązano niesłusznie z zakwaszeniem mięśni kwasem mlekowym powstałym na skutek glikolizy beztlenowej. Teoria ta jest obecnie podważana. Kwas mlekowy jest [...]
[...] wyczerpania w komórkach mieśniowych. Dzieje się tak dlatego, że ATP jest stale odnawiane z ADP, m. in. dzięki procesom utleniania węglowodanów(głównie glukozy) i wolnych kwasów tłuszczowych. Jeżeli proces ten przebiega w obecności tlenu, to wówczas rozkład tych związków dostarcza wystarczającej ilości energii do produkcji ATP. Natomiast [...]